vrijdag 10 oktober 2014

Schotland



Het is hoog tijd om even terug te komen op mijn vakantie in Schotland. Omdat die de hele maand augustus duurde, waren er navenant veel foto's om uit te zoeken. En omdat ik niet meteen thuis achter de computer kon gaan zitten, is de serie over Schotland  op Flickr pas deze week voltooid. Mooie natuur, fantastische waterwerken zoals de Forth Rail Bridge (foto boven) en de Falkirk Wheel (een scheepslift, foto onder), leuke steden en dorpjes.
Jammer dat Schotland net niet onafhankelijk is geworden bij het referendum in september. Maar dat het een apart land is, is zeker!
In de vakantie zijn we onder meer in Aberfoyle en Callander geweest. Ik heb daar een exemplaar van Rob Roy van Sir Walter Scott gekocht en dat heb ik nu bijna uit. Beide plaatsen liggen in het gebied van de clan MacGregor, waarvan Rob Roy een van de bekendste leden was. Een soort Robin Hood uit de tijd van de Jacobitische opstanden (rond 1700). Engeland en Schotland waren toen net verenigd in de Union, maar dat beviel heel veel Schotten ook toen al niet!

Tijdens onze vakantie kregen we ook te maken met een staartje van de orkaan Bertha. Op die maandag gingen we vanuit Kinlochewe boodschappen doen in Gairloch, zo'n 30 miles verderop aan de kust. Het regende behoorlijk en we zagen het water op heel veel plaatsen van de bergen storten, maar niemand in Gairloch zag aankomen dat het dorp die middag helemaal geïsoleerd zou raken. Het water van de zee werd opgezweept en het water dat normaliter vanaf het land via riviertjes in zee wegstroomt, kon nu die kant niet meer op. Dus iets ten zuiden van Gairloch stond de enige verbindingsweg ruim een halve meter onder water en liet de brandweer, die het pompen tegen die tijd al had opgegeven, niemand meer door. En daar sta je dan, mèt boodschappen, maar zonder iets van wat je zoal nodig hebt als je elders de nacht moet doorbrengen. En als de jongste in het gezelschap dan nog niet eens één jaar is... Snel kamers geboekt in een groot hotel in Gairloch! De volgende dag was het water net ver genoeg gezakt om er doorheen te komen.

Heerlijk land, Schotland. Ondanks regen en midgets!

Geen opmerkingen: