zondag 22 december 2013

Pebbels in Deventer

Het is eindelijk gelukt! Ik ben met kleindochter Pebbels in Deventer geweest. Het zal zo'n vier jaar geleden geweest zijn dat Pebbels, nog een kleuter, in het zitje achterin de auto op weg naar een logeerpartijtje bij oma vroeg wat "dat" daar was. "Dat" was de skyline van Deventer, dat we aan de andere kant van de IJssel zagen liggen. Dus oma legde uit dat Deventer een mooie oude stad was. Pebbels vond dat interessant en we spraken af er een keer naar toe te gaan.
Maar ja, er was altijd wel iets anders dat moest gebeuren. En oma had niet zo heel veel tijd omdat er ook nog gewerkt moest worden. Nu dat voorbij is, en het kerstvakantie voor Pebbels was, konden we samen echt naar Deventer.
De meeste tijd brachten we in het Speelgoedmuseum door. Een heerlijk speel- en doemuseum voor oud en jong. Lego Star Wars, een enorme modelspoorbaan, een speelzolder, poppenhuizen, er is van alles. En er is ook een toverlantaarn!
Pebbels zegt over de toverlantaarn: Je kon het beter in het donker zien. Een mevrouw liet plaatjes zien, met een lichtje er achter en lenzen er in zodat je het heel goed kon zien op het scherm. een film van "A Christmas Carol" van Charles Dickens. Het was meer plaatjesachtig en ze vertelde er bij.
De plaatjes waren wel 150 jaar oud. De toverlantaarn was 350 jaar geleden uitgevonden.
Er waren kleine tv'tjes met filmpjes. Naar plaatjes sta ik hier te kijken. 


Bergkerk en Lebuïnuskerk vond Pebbels ook mooi. In de Lebuïnuskerk werd net de laatste hand gelegd aan de schaapjes die in de kerstnachtdienst een rol gaan spelen. Pebbels heeft de laatste witte plukjes watten op het laatste schaap geplakt.
Toen we langs de IJssel liepen in de frisse en stevige wind, zagen we hoe een auto van een binnenvaartschip op straat werd getakeld. Dat zien we ook niet iedere dag!
Als we nu weer eens de IJssel passeren op weg van of naar oma's huis, dan weet Pebbels dat Deventer een leuke stad is!

1 opmerking:

Annefred zei

Wat leuk om met je kleindochter die oude stad aan de IJssel te bezoeken, en ja, ik weet dat het een hele leuke stad is, maar ja ik ben partijdig! Hele fijne dagen en tot in 2014