maandag 6 juli 2015

Iona (9)

Elke  dag zijn er twee momenten waarop we naar de kerk gaan hier op Iona.
Om 9 uur in de morgen op gewone dagen, op zondag om 10.30 uur voor de uitgebreide zondagmorgendienst met avondmaal en op vrijdag om 8.10 uur, omdat de vertrekkende gasten om 8.50 uur met de ferry weer op weg gaan naar huis.
De morgendienst luidt het begin in van een dag tot eer van God. Er klinkt geen "amen"  aan het eind van de bijeenkomst, maar we verlaten de kerk om verder te gaan met het dienen van God. Dat doen we dan door ons werk te doen, in gesprek te gaan met degenen die we tegenkomen, samen te eten, te wandelen, op pelgrimstocht te gaan, of wat dan ook.
Elke avond om 9 uur sluiten we de dag af met een korte kerkdienst, die eindigt met een zegen en het "amen".
De avonddiensten hebben elke dag van de week een ander karakter. Op zaterdagavond is er de verwelkoming van de nieuwe gasten. Op zondag is er een bijeenkomst waarin stilte een belangrijke rol speelt, na alle drukte van de kennismaking, de zondagmorgendienst, enzovoorts.
Op maandagavond is er volop aandacht voor peace and justice, een belangrijk thema in de Iona Community, en dat thema wordt op heel verschillende manieren uitgewerkt.
Dinsdagavond is de healing service. Hierin wordt voorbede gedaan voor de mensen van wie de namen door toeristen, gasten en stafleden zijn geschreven op kleine stukjes papier. Mensen in allerlei situaties, blij en droevig, worden zo hardop genoemd in de Abbey church. Steeds weer indrukwekkend!
In de healing service is ook plaats voor the ministry of the laying on of hands. Als je dat wilt, kun je in een kleine kring knielen en krijg je de handen opgelegd en de hele kerk zegt dan een gebed voor je:

Spirit of the living God,
present with us now,
enter you, body, mind and spirit,
and heal you of all that harms you.
In Jesus' name, amen.

Elke keer dat ik hieraan deelneem, ervaar ik als een heel bijzonder en kostbaar moment. Ik heb ook al een keer zelf mogen helpen bij de handoplegging. En dat is waarschijnlijk een van de mooiste momenten tot nu toe hier op Iona geweest voor mij.

Volgende keer deel 2 van de kerkdiensten op Iona.
 

1 opmerking:

Rineke zei

Dag Willie,
Dank voor je beschrijving van de dagindeling.
Ik begrijp dat je volop meedoet en meeleeft met alles.
Hier gaat het naar wens, morgen mijn verjaardag met de dames.
20 juli vertrekken we naar Devon and Cornwall.
Groetjes en tot ziens,
Rineke