maandag 13 juli 2015

Iona (10)

Nog een stukje over de kerkdiensten in de Abbey Church. Elke woensdagavond is er een service of commitment. Heel vaak wordt deze dienst voorbereid met gasten van een van beide centra, dus het kan alle kanten opgaan. En het is fijn dat daar de ruimte voor is. Een ding hebben al die diensten gemeen: ze zetten je aan het denken...
Donderdagavond is er een communion service, waarbij we allemaal rond een lange tafel in het koor zitten. Tenminste, zo gaat het meestal. Afgelopen donderdag ging het er anders aan toe. We zaten in het schip van de kerk, met balonnen versierd, en we werden met een grote bel geroepen om bijeen te komen. Een three ringed circus werd het genoemd. Een feest rondom de tafel van Christus. Heerlijk om echt van harte te kunnen lachen in de kerk!

Vrijdagavond zijn er geen gasten van de Iona Community in de kerk. Er zijn dan meestal minder mensen, toeristen die op het eiland verblijven, gasten van een retraitehuis hier op het eiland, en staff members. Dan is er ruimte voor een vaak heel persoonlijk ingevulde dienst. Afgelopen vrijdag ging het over breien. Ralph heeft in de tijd dat hij hier als vrijwilliger werkt, leren breien en hij gebruikte dat als beeld van de community: knitting in community, knitting a community... En met de wol van het Lam van God breit Hij ook aan ons en ons leven hier met elkaar op aarde. Ik kan het niet zo mooi zeggen als Ralph het deed, maar het was een bijzonder moment voor ieder die er bij was (al dan niet met breiwerk).
En dan is de week rond en beginnen we weer met de welcoming service op zaterdagavond.

Geen opmerkingen: