dinsdag 19 mei 2015

Berlijn


Sony Center
Een paar dagen in Berlijn geweest.
Voor mij een stad van moderne architectuur en van De Muur. De Muur is dan wel werkeloos geworden op 9 november 1989, maar hij is nog steeds erg aanwezig in de stad. Hier en daar zijn er nog stukken over en die zijn inmiddels gepromoveerd tot plekken voor graffiti kunst.
In de Bernauer Strasse is de plek van de muur aangegeven met ijzeren palen en wat eerder het niemandsland was, is nu een park met overal informatie over de Muur, de slachtoffers, en zo voorts.
Ooit was ik in Berlijn toen de muur er een paar jaar stond. Wat een impact had die muur op de stad. Families gescheiden, de pasjes die min of meer willekeurig werden verstrekt met Kerstmis voor familiebezoek in Oost-Berlijn, de luchtbrug... Mensen uit de DDR waagden hun leven om in West-Berlijn te komen. Tot een paar maanden voor de val van Muur en DDR.
Goed dat de herinnering er aan in leven wordt gehouden.

Nog steeds wordt er enorm gebouwd in Berlijn. Dus over een paar jaar er maar weer eens naar toe, om te zien wat er dan weer is bij gekomen. Nog indrukwekkender dan het Sony Center en het Hauptbahnhof?
Op Flickr heb ik een album met wat foto's van dit bezoek gezet.

Geen opmerkingen: