donderdag 14 november 2013

Het Rome van...

Vorige week heb ik het Rome beleefd van Antoine Bodar (Sana Maria dell' Anima), Stijn Fens (Vaticaan en St. Jan van Lateranen), Andrea Vreede (de fora van de keizers en Trastevere) en Rosita Steenbeek (van het gebied van het Theater van Pompejus tot de Piazza del Populo). Joyce Roodnat liet ons zien hoe Rome in verschillende films een rol speelt.
Onze reisleidster Monique Stommel zorgde dat we overal op tijd waren en op de twee vrij te besteden dagdelen bood zij ook nog een programma aan, waar ik graag gebruik van gemaakt heb.

Het is een heel erg leuke formule van Labrys, zo met bekende Nederlanders die in Rome ook heel goed bekend zijn, rond te lopen. Ja, vooral lopen: ik heb de kilometers niet geteld die we gemaakt hebben, maar het waren er heel wat. Nu vind ik het ook altijd het leukst om in een stad te wandelen, omdat je dan het best de sfeer kunt meekrijgen, dus al dat lopen vond ik meer een pluspunt dan een bezwaar. En die bekende Nederlanders in Rome zijn ook nog eens heel goede vertellers!

Antoine vertelde ons over "zijn" kerk en gaf Paus Adrianus VI een hoofdrol. Deze paus is in de Santa Maria dell' Anima begraven. Adrianus is tot nu toe de enige paus afkomstig uit de Nederlanden. Hij was nog geen twee jaar paus (1522 - 1523) en kon zijn ideeën voor versobering in het Rome van de Borghia's en Medici niet uitvoeren.

Joyce had een aantal schitterende filmfragmenten voor ons uitgezocht. Van Roman Holiday dus, die langs de meeste toeristische trekpleisters voert. Van La Dolce Vita met de scene waarin Anita Ekberg in de Trevi Fonteinen staat. Van Ladri di biciclette, Rome gezien door een jonge Fellini en door Woody Allen.

Stijn liet ons de buitenkant van het Vaticaan zien en vertelde over wat daarbinnen gebeurt en gebeurt is. Voor de binnenkant van de Sint Pieter, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea moet ik nog een keer terugkomen! Na de lunch ontmoetten we elkaar weer bij de Sint Jan van Lateranen. In de San Clemente zagen we de huidige kerk uit de 12e eeuw, daaronder een kerk uit de 4e eeuw en daaronder Romeinse huizen en een Mithrastempel uit de tijd rond de geboorte van Christus. We eindigden in een klein kapelletje bij de Quattro Coronati, waar paus Sylvester op fresco's te zien is terwijl hij bezig is de geschiedenis rond Constantijn de Grote te vervalsen...

Andrea maakte het spannend: zij nam de figuur van Gaius Julius Caesar als hoofdpersonage, liet ons het door hem aangelegde forum zien - of wat daar nog van over is - en vertelde heel beeldend over de moord op deze alleenheerser, en vooral over de sluwe wending die daarna door Marcus Antonius bij de crematieplechtigheid aan de herinnering van Caesar werd gegeven: wat alleenheerser? Hij was een groot weldoener, zeker voor de Romeinen!!!
Ook de huidige politieke situatie kwam bij Andrea uitgebreid aan de orde.

Rosita liet ons zien hoe het oude, keizerlijke Rome nog steeds op allerlei manieren aanwezig is in de stad. Niet alleen in de fora van de keizers en de thermen en zo, maar bijvoorbeeld in een paar straatjes in de buurt waar zij woont, gebouwd op het enorme theater van Pompejus, met de ronding van het oude theater. Hier en daar een zuiltje, nog geen meter hoog op de hoek van een huis. De Piazza Navona die de vorm dankt aan het stadion van keizer Domitianus. Godsdienstige rituelen die van de Isis-verering zijn overgenomen. Het Pantheon, waar je wel heel duidelijk 2000 jaar geschiedenis kunt aanraken. En veel palazzi en kerken hebben gewoon het bouwmateriaal gebruikt dat volop voorhanden was in Rome: het marmer van de gebouwen van de Romeinen (onder meer van het Colosseum).

Als een soort "toetje" hebben een paar volhouders met Monique op de laatste morgen nog een bezoekje gebracht aan wat moderne bouwwerken, het Auditorum Parco della Musica van Renzo Piano en het MAXXI museum van de architecte Zaha Hadid. Schitterende moderne architectuur!!!

Ja, zo hebben we onze dagen goed besteed, maar was het lang niet voldoende om alles te zien in de Eeuwige Stad. Ik heb geen muntjes in fonteinen gegooid of zo, maar ik denk toch dat ik er nog wel een keer terugkom!




Geen opmerkingen: