Onlangs twee boeken van Thomas Rosenboom gelezen: Vriend van verdienste en Zoete mond.
Ook Publieke werken en De nieuwe man staan in de boekenkast en heb ik gelezen.
Maar nu moet ik even stoppen met boeken van Rosenboom te lezen, want anders krijg ik toch wel een heel vreemd beeld van mannen!
Alle hoofdpersonages in de boeken van Rosenboom hebben of ontwikkelen een of andere obsessie, waardoor ze bepaald vreemd in de wereld staan. Soms heeft dat zelfs de dood tot gevolg (in Vriend van verdienste). De man die zijn huis niet meteen wilde verkopen aan de mensen die het Victoria Hotel in Amsterdam bouwden. Wat een slag zou hij slaan!
De scheepsbouwer in De nieuwe man ondervindt dat de toekomst niet altijd zo loopt als je die had uitgestippeld, zeker niet voor je kinderen.
En dan die dierenarts en de Heer van Angeldycke. De dierenarts is dierenarts geworden omdat hij met een zieke kat bij de dierenarts is geweest en de behandelaar erg bewondert. Dat wil hij ook. Het gaat een tijdje goed als dierenarts, hij trouwt zelfs, maar beschouwt dat en de vriendschap met een ander stel nog steeds als een soort wonder. Als zijn vrouw verongelukt met de vrouw en het kind van zijn vriend in de auto, komt hij dat niet te boven. Hij verhuist naar een dorpje en ontmoet daar Laura, een getrouwde vrouw met dochtertje, van wie hij het te pakken krijgt. Vooral door zijn ontmoeting met Laura gaat hij voor dierenarts spelen en de kinderen willen ineens allemaal een dier, ontmoeten elkaar elke dag met die dieren en als er iets is of als er niets is, helpt hij ze zonder rekeningen uit te schrijven. Laura vertelt hem van alles over de Heer van Angeldycke, ook wel Jan de Looper genaamd. En dat kan de dierenarts niet uitstaan! Die Jan de Loper heeft geld genoeg en is van jongs af aan uit op allerlei vreemde streken. Zijn bijnaam heeft hij gekregen doordat hij in zijn jonge jaren dwars door Celebes is gelopen en later nog eens op zijn sloffen naar Parijs is gewandeld. Hij stond door die streken altijd in het middelpunt van de belangstelling. Maar na de oorlog is dat allemaal minder geworden en als hij nog eens wat verzint, slaat het nauwelijks aan bij de mensen.
Ze blijven allemaal volharden in hun idee van hoe de wereld in elkaar steekt. En daar kun je wel mooi over schrijven, maar ik blijf het rare mannen vinden.
Fictie? Gedeeltelijk, want in een paar van die boeken staat ook nog dat het verhaal op ware berichten is gebaseerd...
vrijdag 16 oktober 2015
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten