maandag 8 juni 2015

Iona (3)

Dit is de refectory van de Abbey, waar de gasten, stafleden en "vollies" (vrijwilligers zoals ik) elke dag eten. Zo'n 60 personen ongeveer. De housekeepers zorgen ervoor dat de gasten hun corvee kunnen doen, zodat de tafels gedekt worden voor elke maaltijd, en daarna weer afgeruimd.
De vuile vaat komt allemaal hier terecht. Dit is de helft waar al het aardewerken spul wordt afgewassen en gesteriliseerd. In de andere helft wordt al het andere spul afgewassen. Ook dat is gedurende de week het werk van de gasten, maar de housekeepers zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.
Ook hier wordt afgewassen na de maaltijd: het bestek gaat hier in bakken met sop en wordt hier afgehandeld, omdat het in de scullery te druk is om dat daar ook nog te doen.

Dus een groot deel van het werk wordt hier gedaan. Verder is er ook nog het ondergrondse werk: de was wordt gedaan in de burroughs, lage ondergrondse vertrekjes. In de ene staan twee wasmachines, in de andere zijn de droogrekken en staat een dehumidifier om het allemaal zo snel mogelijk weer droog te krijgen. Want er worden wat theedoeken en dergelijke gebruikt op een dag! En wat te denken van zo'n kleine 40 bedden die  elke week verschoond moeten worden: twee slopen, een dekbedovertrek en een hoeslaken, plus handdoeken, badmatten en dergelijke. Na het vertrek van de gasten lijkt het soms of er geen eind aan de was komt. Maar, tegen dat het maandag is, is het toch weer gelukt!

Heerlijk, zo bezig te zijn op dit mooie eiland. Morgen is St. Columba's day. Columba is zo ongeveer de patroonheilige van dit eiland, dus dat wordt zeker een feestelijke dag.

Geen opmerkingen: