maandag 3 maart 2014

Kasteel De Haar

Midden in Nederland, bij het dorp Haarzuilens, staat een kasteel waarbij je je zo kunt voorstellen hoe het er in de Middeleeuwen was. Alleen: het is helemaal geen Middeleeuws kasteel (meer). In de Middeleeuwen was er wel een versterkte woontoren, die af en toe werd beschadigd en dan weer uitgebreid. Wat we nu kunnen zien is het kasteel zoals Pierre Cuypers en zijn zoon Joseph dat in opdracht van Etienne baron van Zuylen van Nyevelt van de Haar, gehuwd met barones Hélène de Rothschild, hebben gebouwd tussen 1892 en 1912.
Het grondplan is dat van de middeleeuwse fundamenten, voor zover mogelijk. Daarop is het kasteel in de huidige gedaante verrezen. De vroegere binnenplaats is overdekt en veranderd in de grote zaal. Vol met gotische versieringen en zo. Tegelijkertijd is het kasteel voorzien van de modernste snufjes uit de tijd van de (ver)bouw, zoals elektrisch licht, een modern enorm fornuis in de keuken, enzovoorts.

Onlangs heb ik er een rondleiding voor de kinderen (het was voorjaarsvakantie) meegemaakt. Je komt echt ogen te kort. Niet alleen het gebouw, ook het interieur is het bezichtigen meer dan waard. Fotograferen mag binnen dan ook niet...
Buiten mag dat gelukkig wel, en ook dat is de moeite waard. Een prachtig park ligt er om het kasteel heen,  met onder meer een doolhof. En in deze weken ook met heel erg veel sneeuwklokjes!

Ik ben zeker van plan nog eens een van de andere rondleidingen te doen. Je waant je echt even in een andere wereld!

Geen opmerkingen: